Tłuszcze - czy na pewno tak niezdrowe?

Wielu z nas uważa, że podstawą zachowania zdrowej diety jest wyeliminowanie z niej tłuszczu. Często nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, jak ważną rolę odgrywa on w naszym organizmie i jak bardzo przydatny jest w... diecie odchudzającej, ponieważ skutecznie hamuje apetyt. Grunt to wybierać zdrowe, wartościowe tłuszcze, które pomogą, a nie zaszkodzą naszym dietom i organizmom. Na co więc możesz postawić w swojej kuchni?

Wysokiej jakości oleje do smażenia

Podstawą zdrowej diety są oleje ekologiczne, dzięki którym możemy smażyć i piec bez obaw o swoje zdrowie. Przykładem są oleje Olandia, które tłoczy się na zimno, z najcenniejszych części nasion. Smażąc na nich, dostarczamy organizmowi witaminy, sole mineralne oraz niezbędne w zdrowej diecie kwasy tłuszczowe omega 3, dzięki którym utrzymujemy prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Rzepakowy olej Olandia dostępny jest w wersji uniwersalnej i o smaku masła. Jest idealny na zimno i na ciepło, również do głębokiego smażenia!

Doskonały do kuchni jest również olej kokosowy, bogaty w bardzo pożyteczne kwasy MCT. Stosowany jest nie tylko do smażenia, ale również pielęgnacji skóry i włosów.

Masło – w 100% mleczne i bez konserwantów

Zdrowa dieta nie oznacza, że musimy zrezygnować ze swoich ulubionych kanapek, bo przecież większość sklepowych tłuszczy do smarowania zawiera niezdrowy cholesterol. Alternatywą dla nich jest sklarowane masło ghee marki Palce Lizać, powstające w stu procentach z tłuszczu mlecznego, wyrabiane metodą tradycyjną i w oparciu o sprawdzoną indyjską recepturę. To wartościowe źródło witamin A, D, E i K, doskonałe na kanapkę, do smażenia, gotowania i pieczenia.

  • Rozpuszcza toksyny
  • Wzmacnia odporność
  • Wspomaga trawienie
  • Poprawia pracę mózgu

Masło ghee stosuje się również w kosmetyce – jako krem, maseczkę i w masażach!

Wymienione produkty – poza swoimi prozdrowotnymi właściwościami – są też smaczne. Ze względu na naturalne pochodzenie i brak jakichkolwiek konserwantów, gwarantują pełnię smaku oraz aromatu, wzbogacając każdą kuchnię.