Kasza jaglana smaczna i zdrowa

Nie ma przypadku w tym, że kasza jaglana znowu staje się składnikiem diet Polaków. Znana od dawna i otrzymywana z prosa, doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs i składnik różnego rodzaju deserów czy sałatek. Ze względu na swoje znakomite właściwości, korzystnie wpływa na nasz organizm i może być świetnym składnikiem różnych diet – również bezglutenowych i wegetariańskich/wegańskich.

Dlaczego kasza jaglana?

Po pierwsze – jest źródłem witamin i składników mineralnych. Kasza jaglana jest niezastąpionym źródłem witamin z grupy B, a także D, E i K. Do tego zawiera w swoim składzie łatwo przyswajalne białko, krzem i lecytynę. Wszystko to sprawia, że codzienne korzystanie z kaszy jaglanej wpływa pozytywnie na nasz wygląd, układ nerwowy, kostny i krwionośny, a do tego daje ukojenie osobom z problemami żołądkowymi.

UWAGA! Dużą popularnością cieszy się tzw. „Jaglany Detoks”, czyli dieta oczyszczająca oparta na popularnej „jaglance”. Pozwala ona na zachowanie kwasowo-zasadowej równowagi organizmu.

Po drugie – kasza jaglana pomaga zadbać o sylwetkę, bo mimo swojej dość dużej kaloryczności, usprawnia pracę układu pokarmowego i oczyszcza jelita. Daje energię, by walczyć z nadwagą i eliminuje problem zaparć.

Po trzecie – działa ujędrniająco na skórę. Obecność w kaszy jaglanej witamin B, cynku i krzemu powoduje, że walka z takimi problemami skórnymi, jak wypryski czy plamy na skórze jest łatwiejsza. Jej codzienne spożywanie jest też gwarancją wzmocnienia włosów i paznokci.

Po czwarte – jest bezglutenowa, a więc doskonale sprawdza się w diecie bez glutenu i może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię. Warto jednak zaopatrywać się w wysokiej jakości „jaglankę”, bowiem w niektórych przypadkach, choć to niewskazane, może zawierać śladowe ilości glutenu – warto sprawdzić to przed zakupem lub kupić kaszę jaglaną od Provity i mieć pewność tego, że stawia się na najwyższą jakość!

Królowa kasz na Twoim stole!

Szczególnie mocno polecamy „jaglankę” do duszonych mięs, śliwek, borowików i jabłek. Idealnie sprawdza się do przyrządzania smacznych, zdrowych deserów!