Amarantus cenny składnik zdrowej diety

Niezwykłe właściwości Amarantusa znane były już Majom, Inkom i Aztekom. Kilka tysięcy lat przed naszą erą ciasto amarantusowe z dodatkiem ludzkiej krwi, wykorzystywane było do lepienia bożków, jak i wypiekania placków, które ówczesnym wojownikom miały dodawać siły i męstwa.
Na szczęście obecnie również możemy korzystać ze wspaniałych właściwości amarantusa, i to bez konieczności dodawania własnej krwi, jako składnika dań z szarłatem.

Za to sam amarantus bardzo pozytywnie wpływa układ krwionośny. Stwierdzono, że obecność szarłatu w diecie zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprzez obniżenie stężenia cholesterolu w osoczu krwi.

Również układ pokarmowy korzysta na obecności amarantusa w diecie. Występujący w ziarnach szarłatu błonnik pokarmowy, charakteryzuje się szeregiem dobroczynnych dla organizmu właściwości:

  • pobudza perystaltykę i ukrwienie jelit;
  • zwiększa wypełnienie jelit;
  • spowalnia wchłanianie tłuszczu i glukozy;
  • przyspiesza wydalanie szkodliwych dla zdrowia substancji;
  • tworzy podłoże dla korzystnej mikroflory bakteryjnej.

Pyszne i zdrowe posiłki z amarantusem
Dobroczynne nasiona amarantusa dostępne są w różnorodnej postaci: całe ziarna, kasze, mąki, płatki oraz ziarna ekspandowane (popping). Dzięki temu każdy może bez problemu dobrać szarłat właściwy dla stosowanej diety i kulinarnych upodobań. Amarantus może być zarówno głównym składnikiem dania, jak i jego dodatkiem. Szarłat najczęściej wykorzystywany jest w piekarnictwie i ciastkarstwie. Również makarony, przekąski czy musli, to miejsca w których amarantus sprawdza się znakomicie.

Olej na zdrowie
Olej amarantusowy, to kolejny sposób na skorzystanie z niezwykłych właściwości tej rośliny. Ze względu na obecność unikalnego składnika oleju, jakim jest skwalen, produkt ten wyjątkowo korzystnie wpływa na organizm.

Skwalen neutralizuje wolne rodniki, pośredniczy w syntezie cholesterolu, hamuje procesy starzenia się organizmu, a także usuwa z niego m.in. pestycydy. Wpływa też pozytywnie na ludzką skórę, tworząc pozakomórkową warstwę ochronną. Poprawia oddychanie skóry oraz chroni przed utratą wody i szkodliwym promieniowaniem UV.

Jeśli więc ktoś jeszcze zastanawia się nad tym czy warto wprowadzić amarantus do swojej diety, odpowiedź może być tylko jedna: zdecydowanie tak!